Ecuador – garnalenkwekerij

Duurzame energievoorziening garnalenkwekerij Ecuador.

In 2009 heeft Zondermeer een advies en projectvoorstel geschreven voor het verduurzamen van de energievoorziening op een garnalenkwekerij in Ecuador. De nederlandse mede-eigenaar van deze kwekerij heeft hiervoor een PSOM subsidie toegewezen gekregen van het ministerie van economische zaken om dit (deel)project te realiseren.

Begin 2010 heeft Zondermeer op de kwekerij een autonoom/hybride zonne-energiesysteem geïnstalleerd. Het systeem bestaat uit zonnepanelen, batterijen en diverse omvormers. Deze vervangen de dieselgenerator die voorheen gebruikt werd.

Zonne-energiesysteem van AgroMarina, Guayaquil, Ecuador

Batterijen en omvormers

De kwekerij bestaat uit een klein dorpje met verschillende gebouwen, een werkplaats en wegen met staatverlichting. Voor de af- en aanvoer van de garnalen en materialen wordt bij de steiger een elektrische takel gebruikt. De steiger is ook voorzien van schijnwerpers om ook ’s nachts te kunnen werken.

De straatverlichting en schijnwerpers op de kwekerij zijn vervangen door krachtige LED-lampen die 80% minder stroom verbruiken.

Doordat de dieselgenerator nu alleen nog maar als back-up gebruikt wordt, zijn de kosten van onderhoud en brandstof drastisch gedaald. Bovendien is het tegenwoordig heerlijk stil op de kwekerij!

Dit bericht is geplaatst in Projecten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.